Repte dels 500: a la UIB portam la solidaritat a la sang

Des del Vicerectorat de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, dins el projecte de Campus Saludable i en col·laboració amb la Fundació Banc de Sang de les Illes Balears, es proposa el Repte dels 500, que es desenvoluparà durant la setmana del 12 al 16 de març, V Setmana Saludable i Sostenible de la UIB, i es planteja l'obtenció de 100 donacions cada dia, en una acció conjunta al campus de Palma, la Facultat de Medicina de l'Hospital Son Espases, l'edifici Sa Riera i les seus universitàries de Menorca i d'Eivissa i Formentera, i hi pot participar l'alumnat, el PAS i el PDI.

A més de comptar les donacions totals a la UIB, es farà un recompte de les donacions de l'alumnat de cada facultat, del col·lectiu del PAS i del col·lectiu del PDI, i es reconeixerà el major grau de participació en cada un d'aquests grups.

Diàriament sabrem el nombre de donacions aconseguides a través dels televisors dels edificis del campus i de les xarxes socials.

Participa al Repte dels 500, perquè a la UIB portam la solidaritat a la sang.

 

 

Dates i horaris 

Setmanes de donació de sang
de 10 a 19 hores, excepte divendres, de 10 a 15 hores
Horari resta de dies
de 10 a 14 hores

Repte dels 500: a la UIB portam la solidaritat a la sang

de 10 a 19 hores, excepte divendres, de 10 a 15 hores
Edifici Dies
Ramon Llull 23 i 26 d'octubre; 8 i 22 de novembre; 13 de desembre; 14 de febrer; 12 de març (autobús, sala de graus i vestíbul) i 15 de març (autobús i vestíbul); 18 d'abril; 2 i 30 de maig
Gaspar Melchor de Jovellanos 24 d'octubre; 13 de març (autobús i sala d'actes)
Escola d’Hoteleria 27 d'octubre; 16 de març
Guillem Cifre de Colonya 25 d'octubre; 15 i 29 de novembre; 21 de febrer; 14 de març (autobús i sala d'actes); 25 d'abril; 9 i 23 de maig
Edifici sa Riera 25 d'octubre; 15 i 29 de novembre; 21 de febrer; 16 de març (autobús a la Plaça del Tub); 25 d'abril; 9 i 23 de maig

 

Cada dia es necessiten 200 donacions de sang per atendre tots els pacients dels hospitals de les Illes. La sang no es pot fabricar i només s'obté gràcies a les donacions voluntàries i altruistes de la gent.

Una donació de sang pot salvar tres vides. Després de donar la sang, aquesta s'analitza i se separa en els diferents components sanguinis per treure el major profit a cada donació, i perquè sigui al més beneficiosa possible per a la persona que rebrà la transfusió.

Puc ser donant? Sí, si...

 
Tens entre 18 i 65 anys

 
Gaudeixes de bona salut

 
Els homes poden donar fins a quatre vegades a l'any

 
Peses més de 50 quilos

 
Les dones poden donar fins a tres vegades a l'any

 

 
Han de passar un mínim 2 mesos entre una donació i la següent

 

 

Quin és el procediment?

Tot el procés de donació dura entre 20 i 30 minuts. Les passes són aquestes:

Identificar-se amb un document oficial (DNI o passaport).

Contestar una entrevista mèdica i emplenar un qüestionari de salut (descarrega'l i du'l emplenat).

Donar 450 mililitres de sang (de 5 a 10 minuts). La donació no fa mal, la picada és similar a la d'una analítica. Tot el material és estèril i d'un sol ús.

Beure, sobretot, i menjar.

 

La Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB) és el centre de transfusió de referència de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. El Banc de Sang s'encarrega de totes les etapes de la donació de sang, des de planificar les campanyes de donació i convocar les persones per a la donació de sang fins a promocionar la donació a les Illes Balears. És el responsable de processar, analitzar i distribuir els diferents components sanguinis i hemoderivats als centres sanitaris que ho sol·liciten, a més de vetllar per la seguretat de la transfusió; també és el responsable de la recerca orientada a la millora de l'atenció i la seguretat de pacients i donants.

L'entitat compta amb la col·laboració de les associacions de donants de sang en la tasca de dinamitzar el voluntariat per a la donació de sang i conscienciar la població sobre la donació voluntària i altruista.