Dilluns sense Carn

Meat Free Monday és una campanya internacional amb l’objectiu de fer prendre consciència del gran impacte ambiental que té el consum de productes d’origen animal.

Efecte sobre el medi ambient

Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) el sector ramader és «un dels principals responsables dels greus problemes ambientals d’avui en dia», ja que la producció ramadera, especialment la intensiva, contribueix a la pèrdua de biodiversitat, a l’efecte hivernacle, a la degradació de la terra i a la contaminació de l’aigua. Algunes xifres significatives sobre l’impacte de la ramaderia són:

  • Aproximadament un 18 per cent del total d’emissions de gasos d’efecte hivernacle produïdes per l’home provenen de les activitat pecuàries.

  • Per produir 1 quilògram de carn s’utilitzen uns 15.000 litres d’aigua.

Efecte sobre la salut

Aquesta iniciativa del Dilluns sense Carn (Meat Free Monday) en certa manera també promou millorar la salut.

De fet, l’octubre de l’any passat, l’OMS va donar a conèixer la clara evidència que hi ha que els embotits i/o productes processats càrnics són carcinògens, mentre que les carns vermelles són possibles carcinògens.

A més a més, el Grup de Revisió, Estudi i Posicionament de l’Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes (GREP-AEDN) defineix una alimentació saludable com la que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada, sostenible i assequible. Per això és important recordar que la base alimentària ha de ser vegetal, amb productes de temporada i de proximitat.

La nostra campanya

El Dilluns sense Carn consisteix a tenir, almenys, un dia sense carn cada setmana. En aquest cas el dia que s’ha triat de manera unitària és el dilluns. Per això, a la nostra web trobareu cada divendres noves receptes per fer, i us convidam que ens doneu a conèixer les vostres elaboracions a través de les xarxes socials (Twitter i/o Facebook) de l’Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible (OUSIS), amb les etiquetes #MeatFreeMonday, #DillunsSenseCarnUIB i #UIBSaludable.

Data de publicació: 08/09/2016