Comparteix el cotxe

Les darreres dades de mobilitat de la comunitat universitària de la UIB indiquen que un gran percentatge de les persones que es desplacen al campus ho fan mitjançant transport privat amb un únic ocupant. Per aquest motiu, l’any 2018, el Vicerectorat de Campus, Cooperació i Universitat Saludable de la UIB, l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB) i el ParcBit llançaren la iniciativa Fes e-Dit amb la intenció de fomentar l’ús del cotxe compartit i contribuir a la millora ambiental i a la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle (GEI).

Per afavorir la sostenibilitat mediambiental i la mobilitat eficient, la UIB vol facilitar la mobilitat de les persones mitjançant les noves tecnologies i promoure, una vegada més, l’ús de l’aplicació per compartir cotxe en els desplaçaments al campus. Fes e-Dit és una aplicació mòbil que permet reduir i optimitzar els costs econòmics i, a més, conèixer gent de l’entorn i amb els mateixos interessos, fet que afavoreix el treball en xarxa i el teixit social.

Què és Fes e-Dit?

Fes e-Dit és una aplicació mòbil perquè la comunitat universitària pugui compartir cotxe amb usuaris que facin el mateix trajecte diàriament.

Quins beneficis tindré?

 • Abaratir i reduir el cost i el temps dels desplaçaments
 • Contribuir a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) a l’atmosfera
 • Conèixer gent del teu entorn i amb interessos semblants.

Com funciona?

 1. Registra’t a <http://www.fesedit.cat/portaluib.jsp> amb un domini institucional. Si ets membre de la UIB, el teu domini serà un d’aquests: @uib.es/cat/ue o @estudiant.uib.es/cat/ue.
 2. Completa el registre introduint la informació personal, el rol (passatger o conductor), l’origen habitual, la destinació habitual, la planificació de viatges i, molt important, a l’apartat Comunitat, assenyala que pertanys a la comunitat UIB-ParcBIT. Finalment, confirma el registre.

Si ho has fet bé, rebràs un correu de benvinguda. Una vegada que entris al perfil, has de validar que pertanys a la comunitat UIB-ParcBIT. La validació és una manera de poder formar part de la comunitat i tenir els beneficis que pertoquen.

Una vegada n’ets usuari, pots descarregar l’app des del Play Store o App Store i començar a anar i venir del campus i del ParcBIT acompanyat.

Només has de tenir em compte que:

 1. Si ets passatger, has d’introduir la teva ruta al sistema i automàticament et sortiran persones els trajectes de les quals poden ser compatibles amb el teu. Aleshores, tu decideixes a qui demanes de fer el trajecte. Pots demanar-ho a tantes persones com vulguis, i la primera que t’ho confirmi és amb qui el faràs.
 2. Si ets conductor, només has d’esperar que t’arribin peticions de viatges coincidents amb els trajectes que has publicat i confirmar o rebutjar el viatge que t’han sol·licitat.

Els viatges són de franc. El programa deixa oberta l'opció que conductor i passatger es posin d'acord i estableixin les condicions econòmiques (què val el trajecte, si cada setmana posa el cotxe un dels dos...).

He de prendre alguna mesura per la COVID-19?

 • Dueu la màscara posada
 • Feu-vos les mans netes abans d’entrar al cotxe i en sortir-ne
 • Procurau mantenir prou distància entre la resta de passatgers. Si anau en els seients de darrere, deixau el d’enmig buit per garantir la distància interpersonal.
 • Feu netes amb productes desinfectants les principals superfícies de contacte (seients, botons, cinturó de seguretat, manetes de les portes...)
 • Circulau amb les finestres obertes per millorar la ventilació interior del vehicle
 • Ventilau el cotxe en haver-lo estacionat

Recordau que aquesta llista només recull una sèrie de recomanacions per poder compartir el cotxe d’una manera més segura i que sempre estarà condicionada pels canvis de les restriccions que puguin indicar les autoritats sanitàries.

UIB Universitat de les Illes BalearsPArc BitEHIBeasy