Escoltar

Dona sang

Setmana intensiva de donació de sang a la UIB i segon #Reto5mil

Del 7 a l’11 d'octubre, l'autobús del Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB) recorrerà el campus universitari per donar visibilitat a la donació de sang i acostar-la a la comunitat universitària.

Amb el lema «Desafia't i dona», es pretén conscienciar la població universitària del valor que té fer-se donant de sang, una substància que no es pot fabricar i que només pot obtenir-se gràcies a donacions altruistes.

Per segon any consecutiu, el 8 d'octubre s’organitza el #Reto5mil. Així, les donacions de sang que s'aconsegueixin aquest dia formaran part del repte, una iniciativa promoguda per la Xarxa Espanyola d'Universitats Saludables (REUS), la UIB i la FBSTIB. Amb aquest esdeveniment es pretén captar donants nous, fidelitzar les persones que ja donen sang de forma habitual i establir una estratègia conjunta amb la resta d'universitats per donar visibilitat a la donació de sang.

Recorda-ho: Desafia't i dona!

Setmana de Donació de Sang

Ubicació, dates i horaris 

Ubicació Dies Horari

Zona del metro, Diada del Voluntariat (bus)

26 de setembre

9 a 14h
Ramon Llull (vestíbul de l'edifici)

7 i 10 d'octubre

10 a 19h
Ramon Llull (bus)

7, 8 i 10 d'octubre

10 a 19h

Gaspar Melchor de Jovellanos (vestíbul de l'edifici)

8 d'octubre

10 a 19h

Facultat de Medicina (Son Espases)

8 d'octubre

10 a 15h

Menorca: Can Salort (Alaior)

8 d'octubre

10 a 14h

Eivissa: Antic edifici de la Comandància

8 d'octubre

17 a 21h

Guillem Cifre de Colonya (bus i vestíbul de l'edifici)

9 d'octubre

10 a 19h
Escola d'Hoteleria (bus)

11 d'octubre

10 a 15h

 

Dóna sang a la UIB

Cada dia es necessiten 200 donacions de sang per atendre tots els pacients dels hospitals de les Illes. La sang no es pot fabricar i només s'obté gràcies a les donacions voluntàries i altruistes de la gent.

Una donació de sang pot salvar tres vides. Després de donar la sang, aquesta s'analitza i se separa en els diferents components sanguinis per treure el major profit a cada donació, i perquè sigui al més beneficiosa possible per a la persona que rebrà la transfusió.

Puc ser donant? Sí, si...

 
Tens entre 18 i 65 anys

 
Gaudeixes de bona salut

 
Els homes poden donar fins a quatre vegades a l'any

 
Peses més de 50 quilos

 
Les dones poden donar fins a tres vegades a l'any

 

 
Han de passar un mínim 2 mesos entre una donació i la següent

 

 

Quin és el procediment?

Tot el procés de donació dura entre 20 i 30 minuts. Les passes són aquestes:

Identificar-se amb un document oficial (DNI o passaport).

Contestar una entrevista mèdica i emplenar un qüestionari de salut (descarrega'l i du'l emplenat).

Donar 450 mililitres de sang (de 5 a 10 minuts). La donació no fa mal, la picada és similar a la d'una analítica. Tot el material és estèril i d'un sol ús.

Beure, sobretot, i menjar.

 

La Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB) és el centre de transfusió de referència de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. El Banc de Sang s'encarrega de totes les etapes de la donació de sang, des de planificar les campanyes de donació i convocar les persones per a la donació de sang fins a promocionar la donació a les Illes Balears. És el responsable de processar, analitzar i distribuir els diferents components sanguinis i hemoderivats als centres sanitaris que ho sol·liciten, a més de vetllar per la seguretat de la transfusió; també és el responsable de la recerca orientada a la millora de l'atenció i la seguretat de pacients i donants.

L'entitat compta amb la col·laboració de les associacions de donants de sang en la tasca de dinamitzar el voluntariat per a la donació de sang i conscienciar la població sobre la donació voluntària i altruista.