X Setmana Saludable i Sostenible a la UIB 2024
Del 22 al 26 d’abril podràs participar en la X Setmana Saludable i Sostenible, que organitza l’Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible.
L’objectiu principal de la Setmana i de les activitats és promoure hàbits saludables i sostenibles per millorar la salut de les persones i contribuir al desenvolupament dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Enguany, diverses entitats col·laboren amb nosaltres per aconseguir-ho mitjançant taules informatives, però, a més, oferirem tallers, berenars saludables amb xerrades interactives i una xerrada amb Antón Gómez-Escolar, creador de continguts de @drogopedia a Instagram.
Tenim més novetats! Si sou estudiants, podreu participar al torneig de pàdel. Si sou PTGAS o PDI, podreu participar a futbol 7, futbol sala, bàsquet o voleibol. Tothom tindrà la possibilitat de participar en activitats esportives alternatives al carrer: minifutbol i minitennis, entre d’altres.
T'hi esperam.
#SomSALUDABLES
#SomSOSTENIBLES
Durant tota la setmana
- Oferta de fruita de franc a les consergeries dels edificis del campus, a l’Hospital Son Espases, a l’edifici Sa Riera i a les seus de Menorca i Eivissa.
- Campanya de donació de Queviures: Punts de recollida d’aliments als edificis dels Serveis Cientificotècnics i instituts universitaris de recerca, Arxiduc Lluís Salvador, Gaspar Melchor de Jovellanos, Ramon Llull, Mateu Orfila i Rotger, Margalida Comas i Camps, Guillem Cifre de Colonya, Anselm Turmeda, Son Lledó, Guillem Colom Casasnovas, Beatriu de Pinós, Antoni Maria Alcover i Sureda, Cas Jai, Sa Riera i Son Espases. A càrrec de la Fundació de Bancs d’Aliments de Mallorca. Mirau quins queviures recolliran!
- Torneig de pàdel per a estudiants de la UIB a CampusEsport. Inscripcions al formulari. Fins al 17 d’abril.
- Portes obertes a CampusEsport durant 15 dies. Cal registrar-s’hi prèviament, del 22 al 26 d’abril, a la recepció de les instal·lacions.
- Recollida de llibres usats en bon estat, a les biblioteques dels edificis Ramon Llull, Guillem Cifre de Colonya, Mateu Orfila i Rotger, Anselm Turmeda, Arxiduc Lluís Salvador, Gaspar Melcior de Jovellanos, Son Lledó, i a la biblioteca de la Facultat de Medicina de l'Hospital Son Espases. Activitat a càrrec de la Fundació Deixalles.
Dilluns 22 d'abril
De 10 a 11.30 hores
Xerrada amb berenar saludable: «SerenaMent: promoció i prevenció en salut mental emprant la realitat virtual»
- Qui: a càrrec de Joan Miquel Gelabert Mir, psicòleg general sanitari de l’Oficina d'Universitat Saludable i Sostenible. Amb la participació d’estudiants del Màster en Psicologia General Sanitària.
- Lloc: Aula A-01 de l’edifici Margalida Comas i Camps.
- Descripció: descobreix SerenaMent, el teu espai dedicat al benestar emocional dins de la comunitat universitària, que té com a objectiu principal promoure el benestar psicològic a la vida acadèmica o professional. T’ofereix l'oportunitat d’immersió en experiències de 15 a 20 minuts amb la utilització de realitat virtual (RV). Què hi pots trobar? Relaxació, meditació i mindfulness dissenyats per ajudar-te a tenir cura del benestar emocional. Una experiència única, tant física com virtual. El berenar inclou una beguda, fruita variada i una torrada saludable.
- Dirigit a tota la comunitat universitària, amb inscripció prèvia. Places limitades
Vine a provar-ho!
De 15 a 16 hores
Activitat d’esport per al PDI i PTGAS
- Lloc: a les pistes de CampusEsport.
- Descripció: tot el personal de PTGAS i PDI podrà participar a una activitat esportiva que vindrà determinada segons la demanda de les inscripcions. Les possibilitats són: futbol 7, futbol sala, bàsquet o voleibol.
- Inscripcions i elecció d’activitat i torn de participació al formulari.
Dimarts 23 d'abril
De 10 a 13 hores
Taules informatives i venda de productes locals
- Qui: institucions relacionades amb la salut i la sostenibilitat ens acompanyen per informar-nos de la tasca que fan per promoure la salut i la sostenibilitat.
- Lloc: a la zona de vianants de l’edifici Mateu Orfila i Rotger.
De 9.30 a 10.45 hores
«Teixir salut»
- Qui: a càrrec de Berta Paz Lourido, directora de la Unitat d'innovació en desenvolupament sostenible, salut i justícia social mitjançant aprenentatge-servei, i referent de l'Agenda de Associació de Fisioteràpia Ambiental a la UIB, i Blanca Fernández Navas, l’artífex de dues propostes internacionalment reconegudes: El Reto Hilandia i El Mapa de Lanas. La professora de Fisioteràpia Comunitària Marina Perelló Díez comentarà els treballs ja realitzats en aquesta línia. Presentació del Repte Hilandia Illes Balears.
- Lloc: Aula de Graus de l'edifici Margalida Comas i Camps.
- Descripció: conversa teixida en què es parlarà de les sinergies entre el projecte LLARETSS (la llana: recurs tèxtil sostenible i saludable) i la fisioteràpia mediambiental per a la promoció sostenible de la salut. Aquesta proposta ajuda a reflexionar sobre els impactes mediambientals locals i globals, així com la seva relació amb la promoció de la salut. Inscripció lliure fins a completar les places.
D’11 a 12 hores
Exposició guiada La llana: Patrimoni, sostenibilitat i salut. De residu a recurs
- Lloc: edifici Ca Ses Llucies.
Descripció: exposició informativa i interactiva sobre la llana de les Illes Balears, una fibra natural sostenible, biodegradable i saludable produïda mitjançant un projecte circular compromès amb el medi ambient i la salut, el patrimoni local, la inclusió social, la innovació i la transferència de coneixement. Entrada lliure. Més informació aquí.
D'11 a 11.15 hores
Pausa activa
- Qui: a càrrec del grup Esment Guies.
- Lloc: a la zona de vianants de l’edifici Mateu Orfila i Rotger.
De 10 a 14 hores
Bus de donació de sang
- Qui: a càrrec de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB).
- Lloc: davant l’edifici Ramon Llull.
- Descripció: afegiu-vos a la campanya i donau sang al bus de la UIB. Podeu demanar hora aquí.
De 16 a 17.30 hores
Taller «La meva salut sexual no està en joc»
- Qui: a càrrec de Camila Galindo, psicòloga i sexòloga del servei Sexconsulta de PalmaJove, especialitzada en assessorament a joves, i Iván García Moreno, educador social i sexòleg especialista en orientació i teràpia sexual de persones amb diversitat funcional. Responsable del servei d'accessibilitat sexual (SAS) d'Aspaym, i del centre de dia i del SAS d'Abdem.
- Lloc: Aula 19 de l’edifici Ramon Llull.
- Descripció: els objectius del taller se centren a promoure una comprensió integral de la sexualitat, fomentar la inclusió i respecte per la diversitat sexual, reflexionar de manera crítica sobre estereotips i normes convencionals sobre sexualitat (factors psicològics i socioculturals), conscienciar sobre l'impacte que té la pornografia en la sexualitat de les persones com a eina de prevenció davant de possibles conductes de risc i fer una comunicació afectiva en temes de sexualitat.
- Dirigit a tota la comunitat universitària, amb inscripció prèvia. Places limitades.
Dimecres 24 d'abril
De 10 a 11.30 hores
Xerrada amb berenar saludable: «Prevenció d'addiccions i xarxes socials»
- Qui: a càrrec de Joella Anupol, tècnica de prevenció d'addiccions de l’Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible i del Pla d’addiccions a les Illes Balears. Amb la participació d’estudiants del curs de prevenció d'addiccions a l'entorn universitari PREVENACTUA.
- Lloc: Aula A-01 de l’edifici Margalida Comas i Camps.
- Descripció: explorarem el rol dels mitjans de comunicació i la publicitat en les addiccions, i analitzarem campanyes i la influència actual de les xarxes socials. En l’àmbit de la comunicació, les campanyes de prevenció d'addiccions són vitals per conscienciar la societat sobre els riscos i conseqüències de determinades conductes. Vols saber com elaborar missatges preventius efectius i adaptats al teu públic?
- Dirigida a estudiants i professors de ciències de la salut, amb inscripció prèvia. Places limitades.
D’11 a 14 hores
Esport al carrer
- Qui: a càrrec del Consell de Mallorca.
- Lloc: a la zona de vianants de l’edifici Mateu Orfila i Rotger.
- Descripció: hi haurà la possibilitat de participar en activitats esportives alternatives al carrer. Les activitats seran: minifutbol, minitennis, street racket, Spikeball i pinfuvote. Inscripció al formulari.
De 10 a 14 hores
Bus de donació de sang
- Qui: a càrrec de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB).
- Lloc: a la zona de vianants de l’edifici Mateu Orfila i Rotger.
- Descripció: afegiu-vos a la campanya i donau sang al bus de la UIB. Podeu demanar hora aquí.
Dijous 25 d'abril
De 10 a 13 hores
Taules informatives
- Qui: institucions relacionades amb la salut i la sostenibilitat ens acompanyen per informar-nos de la tasca que fan per promoure la salut i la sostenibilitat.
- Lloc: a l’exterior de l’edifici Guillem Cifre de Colonya.
De 16 a 17.30 hores
Xerrada «Drogas: usos, riesgos y reducción de riesgos»
- Qui: a càrrec d'Antón Gómez-Escolar (@drogopedia), psicofarmacòleg, investigador, autor i divulgador especialitzat en drogues, psicodèlics i salut. Creador del canal @drogopedia (a Instagram, YouTube, TikTok…), autor del llibre Guia essencial del Renaixement Psicodèlic (Ed. Argonowta), director d'una col·lecció de llibres sobre la ciència de les drogues i col·laborador de diverses revistes i mitjans de comunicació. És membre de la Comissió de Polítiques Globals de Drogues de la UNAD i va treballar a l'Agència Europea de Drogues (Lisboa), va informar i analitzar drogues a festivals de música amb Energy Control (ABD), va cuidar mals viatges psicodèlics a festivals amb Kosmicare i va treballar en projectes internacionals de monitorització de drogues a la Darknet com a assessor científic especialitzat en psicodèlics per a diverses organitzacions.
- Lloc: Sala d’actes de l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos.
- Descripció: en aquesta conferència es repassarà el concepte de droga i les diferents famílies que n’existeixen. Se’n definiran els efectes, els riscos i els usos potencials, molts dels quals estan actualment en recerca clínica. Així mateix, s'aprofundirà en el procés científic i social que es coneix com a renaixement psicodèlic, que converteix les substàncies al·lucinògenes en prometedores eines terapèutiques per a trastorns mentals molt estesos a la nostra societat moderna. Finalment, s'abordarà la perspectiva de la reducció de riscos i danys en l'ús de drogues en espais d'oci i la importància en la salut pública; s’aprofundirà en la feina entre iguals i en eines com l'anàlisi de drogues, així com en la intervenció sanitària en emergències relacionades amb drogues.
- Dirigida a tota la comunitat universitària. Places limitades. Inscripció al formulari.
Divendres 26 d'abril
De 10 a 12 hores
Bicicletada i taller d’alimentació i nutrició
- Qui: a càrrec de l'Oficina d'Universitat Saludable i Sostenible.
- Lloc: al Circuit de cros.
- Descripció: bicicletada i taller d'alimentació i nutrició amb els alumnes d'infantil del CEIP Robert Graves.
- Dirigit als alumnes del CEIP Robert Graves. Incripcions tancades.
D'11.30 a 12.45 hores
Xerrada amb berenar saludable: «Nutrició Personalitzada»
- Qui: a càrrec d'Ana Valle, María de Lucas i Rocío Martín, investigadores predoctorals (dins el programa de doctorat en Nutrigenòmica i Nutrició personalitzada) del grup de recerca Nutrigenòmica, Biomarcadors y Evaluació de riscos (NuBE) de la UIB.
- Lloc: Aula A-01 de l’edifici Margalida Comas i Camps.
- Descripció: axplorarem com la informació genètica individual pot ser clau per optimitzar la salut i el benestar a través de l'alimentació. Des de la identificació de biomarcadors genètics fins a la implementació de plans d'alimentació adaptats a cada persona, el nostre objectiu és explorar el futur de la nutrició basada en la genètica i com pot transformar la manera com ens alimentem per a una millor qualitat de vida.
- Dirigit a tota la comunitat universitària, amb inscripció prèvia. Places limitades.