Escoltar

Arruix el fum!

Aquest mes, coincidint que el 31 de maig és el Dia Mundial Sense Tabac, la Xarxa Espanyola d'Universitats Saludables (REUS), de la mà de la Universitat de la Corunya, ens convida a deixar de fumar d’una vegada per tenir un estil de vida més saludable i beneficiós.

           

La conseqüència principal i més perjudicial de fumar tabac és que fa augmentar de manera significativa la probabilitat de desenvolupar patologies cardiorespiratòries, vasculars i diferents tipus de càncer. Per exemple, el tabac empitjora la circulació corporal i la capacitat pulmonar, que fan augmentar la fatiga i el risc de malaltia pulmonar obstructiva crònica i d'infart. També incrementa la probabilitat de patir més de deu tipus de càncer, no solament el de pulmó, i debilita la densitat òssia.

Fumar tabac també fa envellir prematurament, ja que disminueix l'oxigenació dels cabells i la pell, disfunció que fa sortir més arrugues, perquè la sang té més dificultats per arribar a tots els òrgans.
Això a banda, els estudiants universitaris són una població d'especial risc pel que fa al consum de tabac, ja que estan sotmesos a situacions d’estrès i de pressió, per la qual cosa poden considerar el consum de drogues com una via d'escapament. La Universitat de la Corunya acaba de publicar un estudi sobre el consum de tòxics entre els seus estudiants i aporta resultats molt interessants. Encara que el tabac sigui considerat una droga tova, és molt necessari desenvolupar programes de prevenció i intervenció entre aquesta població, ja que s'ha demostrat que fumar cigarretes augmenta les probabilitats de consumir altres tipus de drogues significativament més perjudicials per al desenvolupament, la capacitat cognitiva i conductual, com són la marihuana, cocaïna o codeïna, i per desenvolupar hàbits d'abús d'alcohol.
L'estudi sobre el consum de tabac i altres tòxics entre estudiants universitaris de la Universitat de la Corunya es pot consultar i descarregar gratuïtament a l’enllaç <https://www.mdpi.com/1660-4601/17/9/3019/htm>.
Per tot això, les universitats, com a agents de promoció de salut, llançam un missatge de compromís per contribuir que tota la comunitat universitària rebutgi el consum de tabac i el fum.

Us deixam més informació. 

Documents relacionats

Data de publicació: 30/04/2020