Prenent el sol, no hi deixis la pell

 Al mes de juny, amb l’arribada de l'estiu, la Xarxa Espanyola d'Universitats Saludables (REUS), de la mà de la Universitat de Sevilla, volem llançar aquest missatge per conscienciar tota la comunitat universitària de la importància d’incorporar estratègies per protegir-nos del sol d’una manera correcta.

              El sol té un paper rellevant en la salut de les persones, de manera que, en funció de l'ús que en fem, pot tenir repercussions positives i negatives sobre l'organisme.

Pel que fa a les positives, una exposició solar moderada és necessària per mantenir uns nivells adequats de vitamina D, la qual és imprescindible per metabolitzar el calci i prevenir algunes malalties, com el raquitisme. En termes generals, la recomanació és fer una exposició solar d'uns vint minuts al dia i que ens toqui una superfície de pell equivalent a la cara i als avantbraços. No obstant això, l’exposició depèn de diferents factors, com l'estació de l'any, l'hora del dia, la latitud, l'altitud, el fototip cutani i l'edat de la persona.


D'altra banda, el sol pot tenir efectes perjudicials i irreparables per a la salut, si l'exposició solar és inadequada, i pot produir els trastorns següents:
— Cremades solars
— Engruiximent de la pell
— Envelliment de la pell. S'estima que el 75 per cent de les arrugues són produïdes per l'exposició solar
— Alteracions de la pigmentació, com són les pigues i melasmes (taques fosques)
— Càncer de pell. El 90 per cent dels casos està relacionat amb l'exposició inadequada al sol


Pel que al càncer de pell, les últimes dècades n’ha augmentat la incidència a un ritme entre el 3 i el 8 per cent anual. Aquest increment és més significatiu entre la població jove i l'excessiva exposició a les radiacions ultraviolades n’és la causa principal.


Per prevenir tots aquests efectes perjudicials del sol, l'OMS recomana que adoptem un conjunt d'hàbits adequats de protecció solar, amb els quals es podrien prevenir fins al 80 per cent dels casos:
— Evitar utilitzar cabines de bronzejat artificial, especialment les persones de menys de 35 anys.
— Evitar l’exposició solar prolongada en horari de màxima irradiació (entre les 11 i les 16 hores, els mesos d’estiu).
— Estar a l'ombra amb roba que ens protegeixi, capell d'ala ampla i ulleres de sol homologades.
— Fer servir cremes solars amb FPS 15+, d’ampli espectre i resistents a l'aigua. Ens hem d’aplicar les cremes solars en quantitat suficient i cada dues hores, després d’haver-nos banyat o eixugat amb la tovallola.
— Beure aigua per contrarestar els efectes tèrmics del sol.
— No confiar-nos els dies ennuvolats, ja que també tenim risc de cremar-nos pel sol.
— Extremar la precaució en contacte amb l'aigua de la mar, l’arena i la neu, ja que comporten un risc afegit perquè reflecteixen la radiació solar.
— Hem de consultar la radiació ultraviolada (UV) local i ajustar la protecció solar a cada moment. A partir d'un valor de radiació de 3, cal que adoptem les precaucions i, quan supera el 7, hem d'extremar les mesures de fotoprotecció.
— En qualsevol cas, sempre han d'extremar les mesures de protecció solar els nins, les persones de pell clara (fototipus I i II), les que tenen moltes pigues, antecedents familiars de melanoma, immunosupressió i malalties genètiques que cursen amb fragilitat enfront de la radiació ultraviolada.


Per a més informació sobre la fotoprotecció i la prevenció del càncer de pell, podeu consultar aquest enllaç:  <https://www.who.int/uv/faq/skincancer/en/index1.html>

Us deixam més informació. 

Documents relacionats

Data de publicació: Fri Jun 12 10:01:00 CEST 2020