8 d'octubre: Dia de les Universitats Saludables

 La Xarxa Espanyola d'Universitats Saludables (REUS) celebra, per cinquè any consecutiu, el Dia de les Universitats Saludables, una campanya que vol visibilitzar el treball que fan conjuntament les universitats de la xarxa. La REUS, que es va constituir el 2008 i actualment està coordinada des de la Universitat de les Illes Balears, està formada per 55 universitats, 2 ministeris (el Ministeri de Sanitat i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport), la Conferència de Rectors (CRUE) i nou estructures de salut pública de les comunitats autònomes.


El Dia de les Universitats Saludables va néixer per commemorar la Declaració de Pamplona, el 7 d'octubre de 2009, una data que la REUS vol homenatjar celebrant cada any de manera conjunta la festa dels hàbits saludables a les universitats.


Així doncs, entre les activitats programades per a aquest dia trobam:
- El repartiment de fruita de temporada d’Agroilla a les consergeries del campus de la UIB, a Sa Riera i a les seus universitàries de Menorca i Eivissa i Formentera.

- La segona edició del #Reto5mil, un repte de donació de sang al qual s'han unit 29 universitats saludables i que pretén captar donants nous, a més de fidelitzar les persones que donen sang de forma habitual.

En la primera edició, que tingué lloc l’any passat, hi varen participar 25 universitats procedents de 14 comunitats autònomes; s’hi implicaren 3.000 persones i es feren efectives 2.531 donacions. A més, cal destacar que un 29% d'aquestes donacions varen ser de donants nous, amb la qual cosa s’assolí un dels objectius. Enguany aquest repte tindrà encara més impacte, ja que es tracta d’una acció que va més enllà de les donacions i que pretén consolidar-se com un hàbit.

Taula de l'Oficina d'Universitat Saludable i Sostenible (OUSIS) Gaspar Melchor de Jovellanos, de 10 a 13 hores. Les persones interessades hi trobaran informació de tot el que fem a la UIB. A més, a les 11 hores, farem una pausa saludable d’entre 10 i 15 minuts amb entrada lliure per a tota la comunitat universitària. 

La REUS treballa per crear mediadors i agents actius de salut a les universitats, que serveixin de model entre iguals i famílies. Les seves línies d'actuació comprenen: l'alimentació saludable, activitat física, salut emocional, educació afectivosexual, prevenció del VIH, addiccions amb substàncies, addiccions sense substàncies, seguretat vial i prevenció oncològica, entre d'altres. En aquest sentit, la REUS ha elaborat dos documents de consens que la CRUE ha aprovat enguany: el Plec de prescripcions tècniques per a màquines de venda automàtica (vending) i restauració i la Declaració d'universitats com a centres promotors de salut. A més, en l'actualitat, la xarxa treballa en l'elaboració d'un document de consens per a la prevenció d'addiccions comportamentals i la prevenció del consum d'alcohol.

A més del compromís amb la promoció de la salut, la xarxa treballa amb vista als Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que recull l'Agenda 2030. Per això, a l'octubre llança una campanya de missatges saludables que estaran associats als ODS. Aquesta campanya tindrà com a objectiu dissenyar i publicitar missatges de conscienciació sobre temes relacionats amb la salut, i cada mes estarà liderat per una universitat saludable. Aquesta serà una de les accions noves desenvolupades aquest curs acadèmic. L'objectiu consisteix a promocionar la salut en l'àmbit universitari i la societat en conjunt, i la Universitat té un compromís amb el seu entorn i les persones que hi estudien i hi treballen.

En aquest sentit, la REUS treballa amb altres xarxes, creant llaços amb la Xarxa Iberoamericana d'Universitats Promotores de Salut (RIUPS), i desenvolupant models d'actuació i polítiques d'intervenció conjuntes.

Cal assenyalar que el treball en xarxa dut a terme per la REUS compta amb recursos recollits a la seva pàgina web <unisaludables.es>, un model de treball sostenible que permet compartir informació i accions saludables.

 

Documents relacionats

Data de publicació: Wed Sep 25 13:38:00 CEST 2019