Escoltar

Recollida solidària, saludable i sostenible de llegum

Del 10 al 21 de febrer

A les consergeries dels edificis del campus universitari, de Sa Riera i de la Unitat Docent de l'Hospital Universitari Son Espases.

 Amb motiu del Dia Mundial del Llegum, l’Oficina Saludable i Sostenible de la UIB organitza una recollida solidària, saludable i sostenible de llegum en benefici de l’associació Mallorca Sense Fam. Les aportacions poden fer-se de llegum cru o cuit.

Aquesta iniciativa, a més de donar visibilitat i contribuir al projecte solidari de distribució d’aliments que fa l’entitat, també pretén conscienciar sobre els beneficis que té per a la salut i la sostenibilitat el consum de llegum de proximitat.

Sostenibilitat

En primer lloc, per assegurar-nos que el llegum que consumim és sostenible, cal que ens fixem en l’apartat de l’etiqueta del producte on n’indica l’origen, i adquirir el que sigui de més a prop, amb la qual cosa contribuïm a reduir els gasos d’efecte d’hivernacle que deriven del trajecte entre la zona on s’ha produït fins arribar a nosaltres, i també potenciar el comerç local.

Per altra part, cal saber que el llegum s’adapta al canvi climàtic gràcies que té una àmplia diversitat genètica. El consum d’aigua que requereix és molt inferior al d’altres fonts de proteïnes i, a més, deixa menys petjada de carboni, per la qual cosa contribueix indirectament a mitigar l’efecte d’hivernacle. Així mateix, és capaç de fixar nitrogen al sòl i, millorar, per tant, la productivitat de les terres agrícoles.

Salut

El llegum és una bona font de proteïnes d’origen vegetal. A més, conté hidrats de carboni complexos, ferro i calci i molt poc greix.

D’altra banda, gràcies a la gran quantitat de fibra que tenen, proporcionen sensació de sacietat i afavoreixen el trànsit intestinal. A més a més, contribueixen a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, combaten l’obesitat i ajuden a prevenir algunes malalties cròniques. Així mateix, com que també són riques en antioxidants i fitoquímics, poden ajudar a prevenir alguns tipus de càncers.

La recomanació és consumir, com a mínim, entre tres i quatre racions de llegum cada setmana.

Per tot això, us animam que participeu en la donació i a consumir llegum. A continuació us proposam 5 receptes:

Data de publicació: 30/01/2020