Circuit d'orientació
La UIB té un circuit d’orientació permanent, construït amb l’ajuda de la Federació Balear d’Orientació (FBO). Està situat a la zona rústica del campus, darrere l’edifici Guillem Cifre de Colonya, on s’encreuen els carrers Conillera i Dragonera, a l’oest del campus universitari.
El circuit està format per 22 punts de control, de manera que les persones que vulguin emprar-lo puguin triar diferents traçats en funció del nivell de dificultat.
En aquest apartat web, trobareu informació sobre aquesta modalitat esportiva, les indicacions per poder emprar el circuit i tres mapes amb tres nivells de dificultat.
Què és l’orientació? Quins beneficis té?
L’esport d’orientació és una pràctica fisicoesportiva que posa en marxa el cos i la ment combinant l’esforç físic i l’activitat mental. A més, permet gaudir del contacte directe amb la naturalesa, sense límit ni d’edat ni de condició física.
Les qualitats físiques que es desenvolupen en aquesta modalitat esportiva són la resistència cardiovascular, la força, la velocitat i la coordinació. En l’aprenentatge, fomenta valors i actituds amb relació a la natura i el medi ambient, estimula capacitats cognitives com la concentració, l’atenció, la memòria i la presa de decisions. A més, qui el practica desenvolupa l’aprenentatge de la lectura d’un mapa, l’elecció d’una ruta, la capacitat de mantenir-se en la ruta i les tècniques de maneig de la brúixola.
L’orientació, per tant, pot ser una activitat per practicar de forma individual, amb els amics o en família a l’aire lliure; una manera de gaudir de la natura, una activitat de recreació per a totes les edats, i un esport per mantenir la forma o per gaudir de la competició.
Si ja l’has practicada alguna vegada, pots definir-la tu mateix, i, si no, anima’t a provar-la i descobrir-la.
Informació per iniciar-se a la pràctica de l’orientació
El mapa i la simbologia
Un mapa és la representació gràfica del terreny a una escala determinada, com si es contemplàs una vista aèria. Els mapes d'orientació inclouen, entre d'altres, topografia (línies de color marró), camins (línies de color negre), vegetació (àrees de color verd) i nombrosos elements, com arbres, munts de pedres, parets, etc., que són explicats amb la simbologia.
Al circuit de la UIB, el mapa està situat de manera fixa al començament del recorregut i utilitza una escala de 1:5.000. Això significa que 1 cm del mapa equival a 5.000 cm o 50 metres a la realitat. La informació del recorregut que ofereix inclou el punt de sortida i el d’arribada, els punts de control, les zones de vegetació (arbres, arbusts petits), zones prohibides, els elements fets per l’esser humà o relacionats amb l’aigua, i la localització del nord. A més, en color de magenta s'hi indica el recorregut que s’ha de fer.
S’han dissenyat diferents mapes en funció del nivell de dificultat, perquè qualsevol persona que mai no hagi fet l’esport d’orientació pugui completar el recorregut sense cap problema.
La simbologia de cada recorregut és al mapa, però no és necessari conèixer-la prèviament, ja que amb la pràctica s’aprèn progressivament. Si voleu tenir més informació dels símbols utilitzats en aquest esport, podeu descarregar-vos-en una llegenda completa des de l’enllaç següent:
<http://www.fbdo.es/wp-content/uploads/2020/06/Leyenda-mapa-orientaci%C3%B3n.pdf>
Punts de control
Els punts de control estan identificats amb un codi i una balisa, i són els punts per on passa el recorregut. El circuit de la UIB té vint-i-dos punts de control representats per estaques, cada una de les quals té una balisa i un codi diferent. L’ordre de pas i el nombre de punts de control de cada recorregut està fixat al mapa en funció del nivell de dificultat.
La targeta de control
La targeta s’utilitza per certificar el pas per cada un dels punts de control. Es pot marcar manualment o a través del telèfon mòbil amb una aplicació (app).
Per marcar la targeta de manera manual, s’utilitza la pinça que hi ha a cada estaca, que deixarà unes marques de punts diferents a cada punt de control (fi.2).
Fig. 2: Targeta control
Per fer-ho amb el telèfon mòbil, s’utilitza el codi QR que hi ha a cada balisa. Per fer servir aquest codi, cal utilitzar l’aplicació iOrientering, que registrarà la travessia escanejant els codis QR. iOrientering és una aplicació mòbil gratuïta i molt bona d’utilitzar. Una vegada que s’ha descarregada, el primer registre que s’ha de fer és el del codi QR que apareix al mapa. Una vegada que s’hagi escanejat el codi QR del mapa, començarà a cronometrar el recorregut.
Documents relacionats
On és el circuit?
La sortida i arribada de tots els recorreguts està situada darrere l'edifici Guillem Cifre de Colonya, on s’encreuen els carrers Conillera i Dragonera, a l'oest del campus universitari. Just devora hi ha un aparcament.
Quin material necessit?
Com en qualsevol pràctica fisicoesportiva, cal anar vestit amb una indumentària esportiva, similar a la de córrer o fer senderisme (calçat esportiu adequat, pantalons llargs o polaines). A més, a l’estiu es recomana dur repel·lent de mosquits.
Si s’opta per fer el circuit amb un cronometratge manual, únicament es necessita un bolígraf, un cronòmetre (es pot fer servir el del telèfon mòbil o el del rellotge) i el full del mapa, que es pot imprimir des d’aquest enllaç o de l’apartat web. Si coincideix que és un dia que plou o que faci molta calor i que, per tant, se suarà molt, és recomanable dur el mapa dins una funda de plàstic transparent.
Si s’opta per fer el circuit amb el cronometratge del telèfon mòbil, l’aparell ha de tenir una càmera amb autofocus, l’aplicació iOrientering descarregada i un lector de codis QR. A part, s’ha de dur el mapa en paper.
És necessari dur cap brúixola?
No és estrictament necessari utilitzar una brúixola, però sempre és recomanable, ja que ajudarà a situar el nord al mapa amb més encert. A més, així l’usuari es familiaritzarà amb les eines habituals d’aquest esport.
Com s’ha de començar?
Sigui quin sigui el mètode triat per registrar el circuit (de manera manual o amb el telèfon mòbil), l’objectiu és passar per tots els punts de control del traçat, en l’ordre indicat en el mapa i en el mínim de temps possible. En els nivells inicials, però, l’objectiu principal seria localitzar els punts de control i aprendre a llegir el mapa sense tenir en compte el temps transcorregut.
Si s’opta per registrar el circuit amb un cronometratge manual:
1. Al punt de sortida, la primera cosa que s’ha de fer és posar en marxa el cronòmetre i, amb l’ajuda del mapa i posant tots els sentits en alerta, començar a cercar el primer punt de control.
2. En arribar al primer punt de control, cal comprovar que el codi de la balisa es correspon amb l’indicat al mapa. Si coincideixen, es farà servir la pinça vermella de l’estaca per marcar la primera casella de la targeta del mapa i es reprendrà la recerca del punt següent, on es farà el mateix, i així successivament fins a completar les caselles de la targeta de cada recorregut.
3. En acabar el recorregut, s’ha d’aturar el cronòmetre per registrar el temps que s’ha necessitat per cobrir el recorregut. Després, revisant el mapa del circuit al web, es pot comprovar que s’hagi passat per tots els punts de control amb l’ordre corresponent.
Si s’opta per registrar el circuit amb el cronometratge del telèfon mòbil:
1. Al punt de sortida, la primera cosa que s’ha de fer és escanejar el codi QR del mapa i aleshores ja començarà el cronometratge amb l’aplicació. De la mateixa manera que amb el registre manual, es començarà a fer el recorregut amb l’ajuda del mapa fins arribar al primer punt de control.
2. En arribar al primer punt de control, es farà servir el codi QR de l’estaca per marcar-lo. Seguidament, tornarà a començar la recerca del següent, on es farà el mateix, i així successivament fins a acabar el recorregut.
3. En acabar el recorregut, l’aplicació aturarà el cronometratge. Després, revisant el mapa del circuit al web, es pot comprovar que s’hagi passat per tots els punts de control amb l’ordre corresponent.
Vols més informació de l’esport d’orientació?
Si t’agrada l’esport i has gaudit de l’experiència al circuit de la UIB, anima’t a practicar l’orientació i participa en els esdeveniments d’orientació que organitzen els clubs i la Federació Balear d’Orientació. Trobaràs més informació a la seva pàgina web: <www.fbdo.es>.