Prevenció d'addicions

És millor fumar cànnabis que tabac

Mite.

Fumar cànnabis conté riscos varis. D’una banda, l’acte de fumar sempre és nociu, ja que es combustiona la substància (sigui la que sigui) i això afecta els pulmons. D’altra banda, el cànnabis també provoca efectes psicoactius de tipus depressor i al·lucinogen; per tant, conté riscos associats a aquests efectes sobre el sistema nerviós central. És cert que el tabac té més substàncies nocives en quantitat, però això no ens ha de fer banalitzar el cànnabis ni el seu impacte. Recordau que, en cas de patiment psicològic o predisposició a determinats trastorns psiquiàtrics, el THC (component psicoactiu del cànnabis) augmenta la probabilitat d’agreujar la malaltia.

És millor fumar cànnabis que tabac (mite o realitat)

Per guanyar en els jocs d'atzar és imprescindible una bona estratègia

Mite.


Guanyar en els jocs d'atzar no depèn d'una estratègia, ja que l'atzar és aleatori. Aquest mite és una creença irracional molt freqüent entre la població, que és reforçada molts de pics per influenciadors que ho afirmen demanera enganyosa. Tots els jocs d’atzar només tenen fonament en la probabilitat, més enllà de la sort o les habilitats personals.  

 

K

És possible superar una addicció

Realitat.

Encara que sigui un procés molt complex i difícil, superar una dependència pot aconseguir-se amb l'ajuda professional adequada i mitjans actitudinals i personals saludables. El procés de deshabituació i recuperació té diferents fases, que es poden desenvolupar de manera diferent en cada persona i circumstàncies. 

👉Si creieu que abusau o podeu tenir una dependència, us recomanam que demaneu ajuda professional, com ara al telèfon CRIDA (971 17 78 48) o al Punt d’Atenció a la Comunitat Universitària (PACU) de prevenció d’addiccions. Aquests serveis us poden recomanar els recursos més adients. 

 

Per reduir l'embriaguesa, és bo fer exercici físic, prendre un bon cafè o dutxar-se amb aigua freda

Mite

👉L'alcoholèmia en el cos es redueix en un 90% gràcies a la metabolizació del fetge i no hi ha res que pugui fer la persona per a augmentar la velocitat d'aquest procés.

👉 Prendre substàncies estimulants (cafè, sucre, begudes energètiques...) augmenta l’ activació del cos, produïnt una falsa percepció de reducció de l’alcoholèmia (i també augmentant riscos per la mescla dels efectes!).

🖒Pren mesures, fes cas de les recomanacions per minimitzar els riscos de beure alcohol, evitant així l'embriaguesa i les conseqüències negatives.

✌I recorda el que sempre et diuen a @sihotensclar ➡ La millor opció és no beure alcohol!

Com més juguis, la probabilitat de guanyar diners apostant és més elevada

Mite
👉Cada nou resultat és independent dels anteriors.


👉De fet, continuar jugant després de perdre no ajuda a recuperar diners.

👉Aquesta actitud pot resultar en pèrdues encara majors.

 

El consum de drogues il·legals és més cosa d'homes

Mite

Les dones no estan exemptes del consum o la drogodependència. Els estudis, de fet, senyalen que els seus consums són més invisibilitzats i ocults. Això és degut al major estigma que experimenten les dones amb addiccions i a l'absència de perspectiva de gènere a bona part dels programes d'atenció en drogues.

També cal dir que la construcció d'una masculinitat estereotipada està relacionada amb major exposició a drogues i pitjor gestió emocional (factor de risc).

 

Si només es beu alcohol el cap de setmana, no passa res

Mite

L'alcohol té conseqüències negatives a curt, mitjà i llarg termini.

Malgrat l'alcoholisme és una patologia greu, els efectes de l'abús a curt termini també poden ser molt greus: vòmits, cop de calor, deshidratació, d'anys en el fetge i fins i tot, coma etílic i mort.

 j

Els psicofàrmacs no es consideren drogues

Mite

Una droga és tota substància, legal o il·legal, que produeix un efecte a l’organisme i que té la capacitat de generar tolerància i dependència.

Els psicofàrmacs es venen legalment i amb recepta en el casos en que la salut de la persona ho requereix. Encara així, no obeir les recomanacions sanitàries sobre l´ús dels psicofàrmacs, pot generar una dependència als mateixos. 👉Especialment pel que fa als antidepressius, analgèsics, ansiolítics i somnífers.  mit5

 

Fumar tabac relaxa

img 6

Mite

El tabac no relaxa.
El tabac és una droga estimulant del sistema nerviós. Això vol dir que activa el cos i la ment.

A vegades pot donar una falsa percepció de relaxació degut a que fumar redueix l'ansietat produïda per l'abstinència.

Fumar tabac s'asocia a moments puntuals del dia (rutines concretes, com després de menjar o fer un descans a la feinal) i s'estableix així com un hàbit plaenter per la persona fumadora, associat a un moment de descans o "relaxació subjectiva".

Les cigarretes electròniques no tenen riscos

 Mite

Les cigarretes electròniques, també conegudes com a cigarretes de vapor, electròniques ovaporitzadors encalenteixen les substàncies químiques líquides en vapor que inhala una persona.

👇Aquests dispositius no contenen tabac, sinó cartutxos de nicotina i/o altres substàncies com THC, CBD, sabors i altres substàncies químiques, la raó per la qual se solen denominar com a vaporejadores.

☝No podem afirmar que no comportin riscos, ja que no se saben tots els productes que contenen i no hi ha suficients dades sobre les seves emissions.

👍El que sí sabem és que tant la nicotina com el THC i altres substàncies són psicoactives i tenen riscos i potencial de generar tolerància i dependència.

Mite 7

No hi ha drogues dures ni drogues toves

Realitat


L’Organització Mundial de la Salut i altres organismes de referència consideren que aquesta classificació és incorrecta. Totes les substàncies psicoactives tenen efectes, riscos i conseqüències. Per això, el més idoni és utilitzar la classificació de drogues estimulants, depressores i psicodèliques o al·lucinògenes, en funció de l’efecte que provoca la substància a l’organisme.
Per exemple, les amfetamines, l’èxtasi, el tabac, la cocaïna i la cafeïna són substàncies estimulants (activen el sistema nerviós central); l’alcohol, cànnabis, ketamina, i ansiolítics, entre d’altres, són substàncies depressores (deprimeixen o relaxen el sistema nerviós central), i l’àcid lisèrgic (LSD), la psilocibina, entre d’altres, són substàncies psicodèliques (generen distorsions perceptives).
Amb aquesta classificació, es poden comprendre millor els efectes i les conseqüències del seu ús, abús i/o dependència. A més, la classificació dura vs tova genera confusions, ja que dona la falsa idea que una droga legal és menys dolenta per a l’organisme que una droga il·legal (creença que també és un mite).

1