VIII SSiS a la UIB 2022

VIII Setmana Saludable i Sostenible 2022

Del 16 al 20 de maig podràs participar en totes les activitats que vulguis 

Com cada any, l’Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible organitza una setmana d’activitats per compartir amb tots vosaltres.  

L’objectiu principal de la Setmana i de les activitats és conscienciar, compartir i promoure hàbits saludables i sostenibles per millorar la salut de les persones i contribuir al desenvolupament dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Enguany, com és costum, diverses entitats col·laboren amb nosaltres per aconseguir-ho, però, a més, podrem assistir a conferències, xerrades i taules rodones dirigides per investigadors i grups d’investigació de la UIB i d'altres universitats. 

Aquesta acció ha estat subvencionada per la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, gràcies a les ajudes per organitzar actuacions de divulgació o difusió científica, congressos i seminaris de caràcter científic o tecnològic de les Illes Balears (resolució del dia 24 de setembre de 2020).

 

Vols saber-ne més coses?
 

Programa de la VIII Setmana Saludable i Sostenible

A més, si assisteixes a qualsevol activitat, participaràs en un sorteig! 

INSCRIPCIONS

Participa en el concurs "La UIB als Fogons! Edició en família"

Durant tota la setmana

  • Recollida de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE), als edificis Mateu Orfila i Rotger i Gaspar Melchor de Jovellanos
  • Recollida de petits electrodomèstics, a l'edifici Ramon Llull
  • Oferta de fruita de franc, a les consergeries dels edificis
  • Sorteig d’un lot de productes de Rezero entre tots els participants de qualsevol de les activitats

 Participa en el concurs de receptes "La UIB als Fogons! Edició en família"

Dilluns 16

De 10 a 13 h
Taules informatives de: Projecte Home, Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), Asperger Balears, Ciutat de Palma Halterofília, Col·legi Oficial de Dietistes Nutricionistes de les Illes Balears (CODNIB)
Davant l’edifici Mateu Orfila i Rotger

D’11 a 11.15 h
Pausa activa i saludable, a càrrec d'Isabel Martín
Davant l’edifici Mateu Orfila i Rotger

D’11.30 a 12.30 h
Exhibició a càrrec de Ciutat de Palma Halterofília
Davant l’edifici Mateu Orfila i Rotger

De 16 a 17 h
Xerrada: «Es poden prevenir les pedres als ronyons? Què és pot fer?», a càrrec del Dr. Fèlix Grasses
Aula AV06 de l'edifici Guillem Cifre de Colonya

Fèlix Grases és un científic català, llicenciat per la UB i doctor en Ciències per la UIB, que des del 1987 s’ha dedicat a la recerca i estudi dels càlculs renals i les calcificacions patològiques. A més, ha rebut diversos premis, com el de Diario de Mallorca o el premi Ramon Llull.

La xerrada tractarà sobre les estratègies que es poden adoptar per prevenir la formació de càlculs renals i les creences relacionades que ens han acompanyat al llarg dels anys. 

A les 17 h  
Conferència: «La ciencia de los campeones. Recorrido por diversos deportes», a càrrec de José Manuel López Nicolás @ScientiaJMLN Cancel·lada per motius justificats

Sala d’actes de l'edifici Son Lledó

José Manuel López Nicolás és un dels divulgadors científics més rellevants del nostre país.  És l’autor del blog «Scientia» i dels llibres Nuevos alimentos del siglo XXIReacciones cotidianas; Vamos a comprar mentiras; Un científico en el supermercado i La ciencia de los campeones. A més, és catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat de Múrcia, on exerceix com a docent de Biotecnologia, Bioquímica i Tecnologia dels Aliments.

Aprendrem els aspectes més rellevants de la ciència que poden influir en la pràctica esportiva i descobrirem les característiques dels «campions esportius».

De 18 a 19 h
Xerrada: «La promoció dels hàbits de vida saludable des de l'escola: una feina de tots», a càrrec del Dr. Josep Vidal Conti
Aula AV06 de l'edifici Guillem Cifre de Colonya

El Dr. Josep Vidal Contí és llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i Esport. Màster en Nutrició Humana i Qualitat dels Aliments, i doctor per la UIB. És autor de més de 40 publicacions en llibres, de més de 25 articles en revistes especialitzades i ha participat en més de 50 congressos.

La xerrada tractarà de la importància de tenir uns hàbits de vida saludables des de l’escola i de si podem fer alguna cosa al respecte.

Inscriu-te!

Dimarts 17

De 10 a 13 h
Taules informatives de: Decathlon, Col·legi Oficial de Dietistes Nutricionistes de les Illes Baleares (CODNIB), Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física de les Illes Balears (COLEF), EMAYA, Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), ALAS.
Davant l'entrada principal de l'edifici Guillem Cifre de Colonya

D’11 a 12 h
Entrenament funcional amb el Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física de les Illes Balears (COLEF)
Davant l'entrada principal de l'edifici Guillem Cifre de Colonya

De 16:30 a 17:30 h
Xerrada: «Perquè l'activitat física té tants de beneficis per la salut?», a càrrec de la Dra. Ana María Rodríguez
Mallorca: Aula AV05 de l'edifici Mateu Orfila i Rotger
Eivissa: Aula VC03

Ana M. Rodríguez és doctora en Bioquímica, docent de diferents assignatures de grau màster i doctorat. Actualment, és la directora de l’Escola de Doctorat de la UIB.

A més, treballa en investigació i actualment se centra en el camp de la nutrigenòmica. Aprendrem els beneficis que ens aporta l’activitat física i la relació que hi ha entre una bona salut i la pràctica de l’exercici físic.

De 17.30 a 20 h
Taller «Cosmètica natural i fitoteràpia»
Aula AA04 de l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos

Laura de és una apassionada de la cosmètica natural i de la fitoteràpia. La cosmètica natural és un camp molt ampli i el seu ús ha augmentat considerablement durant aquests darrers anys, ja que no només és beneficiosa per a la pell, sinó que també ho és per al medi ambient. D’aquesta manera, promovem la sostenibilitat, ja que reduïm el consum de plàstics i envasos.

En aquest taller, aprendrem a fer cremes naturals casolanes a partir d’extractes de plantes i sense afegir-hi sense cap agent tòxic, i mitjançant un procés d’elaboració respectuós amb el medi ambient.

De 18 a 19 h
Xerrada: «¿Sabes qué es lo que fumas?», a càrrec de Rocío Capristo (AECC)
Aula AV05 de l'edifici Mateu Orfila

Rocío Capristo és tècnica de prevenció a l’AECC (Associació Espanyola Contra el Càncer). L’AECC està enfocada a prevenir, sensibilitzar, acompanyar les persones afectades i finançar projectes de recerca oncològica que permetran un millor diagnòstic i tractament del càncer.

La xerrada tractarà sobre els components de les cigarretes i el desconeixement general de la població sobre el tabac, així com d’estratègies que poden ajudar les persones que necessitin deixar de fumar.

Inscriu-te!

Dimecres 18

De 10 a 13 h
Taules informatives de: Projecte Home, Sexconsulta, Fundació Banc de Sang i Teixits, GOB Mallorca, Deixalles, Creu Roja, Campus Esport
Davant l'entrada principal de l'edifici Guillem Cifre de Colonya

D’11 a 11.15 h
Pausa activa i saludable, a càrrec d'Isabel Martín.
Davant l'entrada principal de l'edifici Guillem Cifre de Colonya

D’11 a 12 h
Taller: «Sostenibilitat en una casa domèstica mediterrània dins el campus: Ca Ses Llúcies»

Ca ses Llúcies és un projecte pensat en clau de sostenibilitat i que fixa l’atenció en els temes relacionats amb la formació, orientació, desenvolupament, edificació, tecnologia i innovació.

HORABAIXA

A les 13 h

Conferència: «Alimentos del mar: revolución en la alimentación del futuro», a càrrec de Miguel Herrero @Mherrero_0n
Sala d’actes de l’edifici Melchor Gaspar de Jovellanos

Miguel Herrero és doctor en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la Universitat Autònoma de Madrid, i actualment desenvolupa la seva activitat investigadora a l'Institut d'Investigació en Ciències de l'Alimentació (CIAL) del CSIC com a investigador científic. Els seus interessos científics principals se centren a estudiar i caracteritzar nous ingredients funcionals i la seva relació amb la salut.

La conferència es titula «Revolución en la alimentación del futuro» i tractarà de les necessitats alimentàries a què s’enfronta la societat en el futur, així com dels aliments que seran necessaris per poder mantenir una alimentació saludable i sostenible els anys que venen.

De 16:30 a 17:30 h
Xerrada: «Aliments funcionals: com podem millorar la nostra salut?», a càrrec de la Dra. Mariona Palou
Mallorca: Aula AV06 de l'edifici Guillem Cifre de Colonya
Eivissa: Aula AV05
Menorca: Sala d'actes

Mariona Palou és llicenciada en Biologia, Bioquímica i doctora per la UIB. Les seves principals línies d’investigació són l’obesitat, la regulació del pes corporal i la salut metabòlica. La xerrada tractarà sobre què són els aliments funcionals i com els podem incorporar a la dieta per millorar la salut.

De 17 a 20 h
Taller: «Regulació emocional, gestió de l'estrès, adversitat i resil·liència», a càrrec del Dr. Raül Genovès.
Aula 04b de l’edifici Antoni Maria Alcover i Sureda. Ajornat al dijous 19 de 10 a 13 hores.

Raül Genovès és codirector i professor dels títol propi de la UIB Autoconeixement, Emocions i Diàleg del Segle XXI i del Màster en Competències Emocionals.

El taller es basarà en estratègies per saber gestionar les emocions i d’aquesta manera evitar l’aparició de l’estrès en situacions d’adversitat.

 Inscriu-te!

Dijous 19

MATÍ

De 10 a 13 h
Taules informatives de: GOB Mallorca, Decathlon, ALAS, Amics de la Terra, Cleanwave, Servei de Promoció de la Salut (Direcció General de Salut Pública i Participació) i Metges del Món.
Davant l'edifici Mateu Orfila i Rotger

De 10 a 13 h
Taller: «Regulació emocional, gestió de l'estrès, adversitat i resil·liència», a càrrec del Dr. Raül Genovès.
Aula 04b de l’edifici Antoni Maria Alcover i Sureda. 

Raül Genovès és codirector i professor dels títol propi de la UIB Autoconeixement, Emocions i Diàleg del Segle XXI i del Màster en Competències Emocionals.

El taller es basarà en estratègies per saber gestionar les emocions i d’aquesta manera evitar l’aparició de l’estrès en situacions d’adversitat.

De 11.15 a 12 h
Activitat dirigida: power disc, a càrrec de personal de CampusEsport. Instal·lacions esportives.

De 12 a 13 h
Exhibició de cal·listènia
Davant l’edifici Mateu Orfila i Rotger

A les 16 h
Activitat dirigida: classe de ball, a càrrec de l’escola de ball Tandem Club. Propileu.

De 16 a 17 h
Xerrada: «Em puc fiar del Dr. Google? Com identificar fonts d'informació sobre salut fiables», a càrrec de la Dra. Iosune Salinas
Mallorca: Aula AV05 de l'edifici Mateu Orfila i Rotger
Menorca: Sala d'actes
Eivissa: Aula VC02

La Dra. Josune Salinas és professora del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB. Doctora en Tecnologia Educativa E-Learning i Gestió del Coneixement.

La xerrada ens proporcionarà les claus per saber acudir a fonts fiables a l’hora de voler cercar informació sobre salut a les xarxes.

De 17 a 19 h
Taula rodona: «El vehicle elèctric i les energies renovables: elements clau de la transició ecològica», moderada pel Dr. Vicenç Canals
Sala d'actes de l'edifici Anselm Turmeda

Per avançar en l’objectiu comú de la neutralitat climàtica, s’ha de treballar en la transformació envers una indústria i transport sostenibles, així com una reducció progressiva de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle per a l’any 2050.

L’energia, el transport i la mobilitat són alguns dels elements clau de la transició ecològica. La taula rodona aborda els reptes i les oportunitats clau de la transició ecològica a les Illes Balears a través de les experiències i els punts de vista dels diferents actors del sector energètic.

Hi participen:

  • Pep Malagrava, director general d’Energia i Canvi Climàtic del Govern de les Illes Balears
  • Ferran Rosa, gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE)
  • Martin Ribas, director general de Balears a ENDESA
  • Joan Manuel Grande, director general a U-Energia
  • Pau Cortès, Responsable d’R+D+i a Sampol Ingeniería y Obras SA.
  • Ramon Perpinyà, president d’EMAYA i regidor de l’Àrea de Medi Ambient i Benestar Animal de l’Ajuntament de Palma
  • Margalida Rosselló, enginyera de projectes a Alcort Ingeniería y Asesoría SL
  • Benito Mas, cap del Servei Tècnic i d'Infraestructures de la Universitat de les Illes Balears
  • Andreu Moià, professor del Departament d’Enginyeria Industrial i Construcció (UIB)
  • Moderador: Vicenç Canals, professor del Departament d’Enginyeria Industrial i Construcció (UIB)

De 17 a 19 h
Taller: «Taller de cuina per a famílies», a càrrec de l’AECC. Escola d’Hoteleria de les Illes Balears (EHIB)

El taller s’adreça a aquelles famílies els membres de les quals volen cuinar plegats, i que estan interessats a seguir una alimentació saludable i divertida. Es faran demostracions de plats creatius i atractius per als més petits. Es recomana l'assistència d'un adult per cada infant.

 Inscriu-te!

Divendres 20

MATÍ

De 9 a 10 h
Taller: «Introducció a l’atenció plena (mindfulness) en la vida quotidiana», a càrrec d'Alejandra Barrionuevo.
Propileu

La docència anirà a càrrec d'Alejandra Barrionuevo, psicòloga general sanitària i monitora certificada del Programa Mindfulness Basat en la Tradició Budista (MBTB) de l'Escola d'Atenció Plena

D’11 a 11.15 h
Pausa activa i saludable, a càrrec d'Isabel Martín.
Davant l'edifici Son Lledó

A les 13 h
Conferència: «Alimentació i transport sostenible», a càrrec de José Miguel Mulet @jmmulet.
Sala d’actes de l’edifici Guillem Cifre de Colonya

J. M. Mulet és catedràtic de Biotecnologia a la Universitat Politècnica de València. També és professor del Màster en Biotecnologia Molecular i Cel·lular de Plantes. A més, ha publicat diversos llibres i és col·laborador de podcasts i programes de ràdio.

La xerrada tractarà del canvi climàtic i de les conseqüències que ja en notam, les quals, si no les frenam, els resultats poden ser catastròfics per a la humanitat. Les decisions que prenem cada dia tenen un impacte directe en el medi ambient. Però, hi ha dietes més o menys respectuoses amb el medi ambient?

Inscriu-te!

 

Entitats Col·laboradores

alasamics de la terra mallorcacleanwave

Banc De Sang I Teixits de les Illes BalearsCol·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes BalearsFundació DeixallesCOLEF Illes Balears

Mallorca Es NaturalprojectehomebalearsTANDEM Club de Swing Metge Del Món

AECCCiutat de palma halterofiliaGOB

logo palma joveSexconsultaecoticEmaya

 

Activitat subvencionada per